Kaas in de kijker

Regelmatig zetten wij een nieuwe ontdekking of oude klassieker in de kijker. Hieronder vindt u een overzicht van onze kazen die het in het verleden al tot 'kaas in de kijker' schopten. Voor wie meer wilt weten over kaas, kaasmakers of kaas maken, verwijzen wij graag naar de blog van onze favoriete kaasmaker, Giedo.
-
De winter komt eraan, tijd om het fonduestel nog eens boven te halen. Probeer zeker onze pittige Zwitserse fondue-mengeling met deze bijzondere Gruyere Etivaz en Vacherin Fribourgeois.
-
Cantal dateert uit de tijd van de Galliërs en is daarmee één van de oudste Franse kazen. De naam dankt hij aan de streek waar hij wordt geproduceerd, nl. het departement Cantal in de Franse Auvergne.
-
Terug van lang weggeweest uit onze winkel: de Beaufort d'été.
-
De Raclette St. Niklaus is een AOC-kaas die door ons wordt aanbevolen voor de bereiding van de raclette.
-
Twee keer per dag de koeien melken en na iedere melkbeurt de verse melk zonder afkoeling of opwarming verkazen. Il faut le faire.
-
Met de heropening van de gerestaureerde Sint-Pieterskerk, staat Leuven dit voorjaar in teken van de Leuvense schilder Dieric Bouts. Brouwerij Hof ten Dormael brouwde een witbier op basis van vijftiende eeuwse recepten. Wij zorgden voor een kazige variant! 
-
Een kleine verrassing uit Amsterdam! 
 
-
Voor de meeste kazen kijken we uit naar zomermelk, er is echter één uitzondering, onze winterlieveling, de Mont d'Or (of z'n Zwitserse broertje de Vacherin), die alleen geproduceerd wordt tussen augustus en maart. 
-
Combineer die heerlijke Nebbiolo d'Alba met een lekker stukje Fontina Alpage en waan je even terug op die mooie Italiaanse vakantie-avond...
-
,
Een fleurig kaasje voor mooie zomerse avonden..
-
,
We dachten niet dat we deze woorden nog in de mond gingen nemen, maar: één van onze nieuwe favoriete kazen komt uit Nederland!
-
, , ,
Een van de eerste succesvolle bezoeken tijdens onze kaasreis dit jaar was bij La Dent du Chat, de coöperatieve die onze Tomme de Savoie maakt. Een perfecte aanleiding om deze Franse klassieker eens in de spotlights te zetten.
-
Denemarken, Kaasland?!
Als je deze heerlijke Korenbloem proeft zou je plots denken van wel...
-
Onlangs ontmoetten we in Berlijn twee gepassioneerde Duitse kaasmakers, de broers Metzger-Petersen. Benieuwd waarom wij zo onder de indruk waren? 
-
Hij lag op onze nieuwjaarsschotel en nu ook in onze toog. Roccolo! Zijn naam verwijst naar cilindervormige schuilhutjes voor jagers in de Valtaleggio. Smeuïg, stevig en een beetje kruimelig. Deze jongen heeft het allemaal!
-
Eén van de mooiste kazen in onze toog is zonder twijfel de Langres.
-
, , ,
Een kelderexperimentje dat uitloopt op een succes.. Jammer dat ze niet allemaal zo zijn.
-
Op onze vorige kaasreis in Corsica bezochten we onder andere A Filetta, een kleine charmante kaasmakerij aan de oostkust van het eiland. Behalve een kruidige Brin d'amour, verse Brocciu en pittige A Filetta, produceren ze ook deze subtiele Dolce de Brebis.
-
, ,
Omdat wij bij Elsen Kaasambacht vooral gespecialiseerd zijn in Franse kazen en we het Belgische kaaslandschap ten zuiden van de taalgrens nog niet allemaal kennen, proberen we daar dit jaar verandering in te brengen door maandelijks een aantal Waalse kaasmakers te bezoeken en zo hopelijk nieuwe interessante kazen te ontdekken. Eén van deze ontdekkingen is de Troufleur.
-
Geen enkele kaas roept zo luid zomer als burrata, toch?
-
,
We moeten niet altijd speciaal willen doen, daarom deze maand in de kijker, de koning van de Franse kazen, de vader van alle witschimmelkazen, de Brie de Meaux!
-
Heerlijke variant op de klassieke brie de Meaux.
-
Deze maand kiezen we voor een klassieker die eigenlijk weinig introductie nodig heeft: de Crottin de Chavignol.
-
Fan van Epoisses en Langres, maar op zoek naar een zomerse variant? Dan kan je de Soumaintrain eens proberen.
-
Terug van weggeweest: Corneel. Een bijzondere geitenkaas
-
,
Na ons succesvol bezoekje aan de Bergerie de l'Isbelle hebben we hem eigenlijk niet genoeg in de kijker gezet: deze prachtige schapenkaas, rauwmelks en bio, uit eigen land.
-
,
Met de kaasreis van de Elsens richting UK in het vooruitzicht, en een wel heel succesvol bezoekje aan Neal's Yard Dairy in Londen in het achterhoofd, is ons assortiment Britse kazen er erg op vooruitgegaan de laatste weken. Een bijzondere nieuwkomer in ons aanbod is de Gorwydd Caerphilly, een rauwmelkse koemelkkaas uit het zuidwesten van Engeland.
-
,
Juli is dé maand voor Florence. De witte rots in onze branding! Deze Limburgse geitenbrie wordt met de hand geschept in Kaasmakerij Karditsel en krijgt na een rijpingsperiode van drie weken een heerlijke witschimmelkorst. Fris en toch karaktervol. Spring zeker eens binnen om te proeven!
-

Tegen de Belgische grens aanleunend, op een klein twee uur rijden van Leuven, vind je de thuisbasis van 'le plus fin des fromages fort', beter gekend als le Maroilles AOP. Bienvenue Chez les ch'tis!

-
, , , , , , ,
Al zijn er maar zeven Stilton producenten, de ene Stilton is de andere niet. Proef onze keuze: de Colston Bassett.
-
,
Welke rauwmelkse schapenkaas zit verborgen achter dit prachtige kleurenpallet?
-
Dit is het schapenmelkseizoen bij uitstek (de schapen hebben net gelammerd en geven hun beste melk) en daarom hebben wij momenteel niet minder dan drie uitstekende perails van schapenmelk in onze toog!
-
Tijdelijk in ons assortiment, en daarom zeker het proeven waard, deze rauwmelkse ambachtelijke cheddar uit Somerset. 
-
Vanaf nu kiest elke maand één van onze kaasrijpers zijn/haar favoriete kaas van het moment en vertelt je waarom je deze kaas nu eens zou moeten proberen.. Deze maand is dat Paul met de Trentingrana di Alpeggio
-
,
Elke maand kiest één van onze kaasrijpers zijn/haar favoriete kaas van het moment en vertelt je waarom je deze kaas nu eens zou moeten proberen..

Deze maand is dat Madelief met de Wildblumenkäse
-
Eind oktober zetten we dit jaar onze Appenzeller Surchois in de kijker. Deze harde Zwitserse kaas verdwijnt bij ons vaak een beetje naar de achtergrond, maar verdient zeker even alle aandacht. Hij is niet alleen heel lekker als onderdeel van een kaasschotel, maar kan ook goed gebruikt worden als deel van een fondue-mengeling of bij de boterham.