12 mei
2023
Laura Decré
Camembert

Camembert de Normandie AOP

Land van oorsprong
Frankrijk, Normandië
Melksoort
Koe
Melktype
Rauw
Korst
Witschimmel
Dranksuggestie
Appelcider of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir

'Camembert' of 'Camembert de Normandie'?

'Camembert de Normandie' is de volledige naam van de appellatie. Dit is een eerder jonge appellatie (sinds januari 2012) en verschilt van gewoon ‘Camembert’ in verschillende opzichten:

 

  • De (rauwe!) melk komt van de Vache Normande (witte koeien met een wereldkaart aan bruine vlekken) die in Normandië grazen.
  • Moulé à la louche à la main. Hierdoor hebben de kazen niet alleen recht op een mooi gouden stickertje, maar hebben ze ook een mooiere textuur (Als je met de hand schept, krijg je stevige grote stukken wrongel in de kaasvormen, daardoor zakt de kaas minder snel in en wordt hij dus langer aangezuurd). De kaasjes zullen iets krijtiger zijn, en hebben dus een langere rijping nodig om smeuïg te worden. Hierdoor hebben ze dan weer een vollere smaak.
  • Er zijn minstens 5 scheppen nodig want een echte Camembert de Normandie moet zeker drie centimeter hoog zijn, anders wordt het een déclassé. Vroeger waren die nog wel voor een prijsje te vinden op Rungis, nu gaan ze allemaal naar China.

 

Normandië

De andere AOP’s in Normandië: Livarot, Pont L'eveque en Coeur Neufchatel.

 

Dat zijn allemaal kleine kaasjes, want we zitten hier met een vrij constant klimaat en goede landbouwcondities dus er was geen nood aan een lange bewaring. (Historisch gezien is kaas een manier om melk langer te bewaren. In regio's met minder ideale landbouwomstandigheden, in de bergen bijvoorbeeld, maken ze enkel kaas in bepaalde periodes van het jaar, die dan langer bewaard moet worden).

 

Ondanks zijn korte bewaartermijn is Camembert toch één van de bekendste kazen ter wereld, hoe zou dat komen? De typische houten doosjes van Camembert zijn ontwikkeld in Normandië waardoor de kazen al heel lang gemakkelijk vervoerd kunnen worden, hierdoor werden ze vroeg redelijk bekend ook buiten de regio. 

 

Waar Normandische kaasmakers ook altijd zeer trots op zijn, is de présalé, de weides waarop de koeien grazen zijn zout dankzij de nabijheid van de zee. Hierdoor is de melk al zout en smaakvol op zichzelf. 

 

Image
Camemberttasting

De Proeverij

Nu kunnen we eindelijk gaan proeven…

 

We proeven drie soorten die op ons bord liggen: 

  1. Graindorge: zoet en toegankelijk
  2. Pré Saint Jean: meer stallig, wat meer zuren
  3. Domaine St Loupe/La Petit Normande: Da’s thuiskomen. Veel lengte, mooie smeuïgheid

De onze wint eerder unaniem, hij had wel de voorsprong dat de andere twee nog iets jonger waren. 

 

We proeven de typische combinatie met appels, streekgebonden, en lekker! Het frisse zurige van de appel contrasteert met de volle umami-smaak van de kaas. (Zeker als iemand anders ze schilt en in stukken snijdt)

 

Drankcombinatie? Cider, opnieuw de klassieke streekgebonden match, of iets lichtrood, Pinot Noir of Noord-Italiaans.