8 nov
2022
Laura Decré
appenzeller

Appenzeller Surchoix

Land van oorsprong
Zwitserland
Melksoort
Koe
Melktype
Rauw
Kaastype
Hard
Korst
kruidig
Smaak
pittig

Appenzeller

Eind oktober zetten we dit jaar onze Appenzeller Surchois in de kijker. Deze harde Zwitserse kaas verdwijnt bij ons vaak een beetje naar de achtergrond, maar verdient zeker even alle aandacht. Hij is niet alleen heel lekker als onderdeel van een kaasschotel, maar kan ook goed gebruikt worden als deel van een fondue-mengeling of bij de boterham.

 

Appenzeller is een Zwitserse bergkaas, gemaakt in de regio tussen het Bodenmeer en het Säntis-massief. Een heuvelachtig landschap met veel alpenweides vol sappig gras en kruiden. De koeien die hierop grazen geven melk van topkwaliteit, de ideale basis voor een smaakvolle rauwmelkse kaas. 

 

Er wordt al meer dan 700 jaar Appenzeller gemaakt in de regio, er zijn dan ook heel wat verschillende soorten te verkrijgen. Wat hen allemaal bindt is het geheime kruidenmengsel, de 'Sulz', waarmee de korst regelmatig ingewreven wordt voor minstens drie maanden. Bij de Surchoix, die wij volgen, herkenbaar aan zijn gouden etiket, is dat minstens vier maanden. Dat maakt de kaas lekker pittig en kruidig, zonder zijn smeuïgheid te verliezen.