Voor het eerst hebben we, dankzij onze ex-collega en wijnspecialiste Charlotte, een aantal natuurwijnen in ons gamma:

Georg Schmeltzer - Grüner Veltliner

Het domein van Schmeltzer ligt in Burgenland, helemaal in het oosten van Oostenrijk, tegen de grens met Hongarije. 

 

Georg Schmeltzer werkt volledig natuurlijk, zowel in de wijngaard als in het wijnmaakproces. Omdat hij geen chemicaliën gebruikt in zijn wijngaarden, maakt hij allerlei kruiden- en plantenaftreksels waarmee hij zijn druivenstokken behandelt. Op die manier vergroot hij de weerstand van zijn druivenstokken waardoor ze minder vatbaar zijn voor ziektes en schimmels. 

 

Deze wijn is gemaakt van 100% Grüner Veltliner, één van de meest aangeplante druivensoorten in Oostenrijk (de andere is Riesling). Het typische witte pepertje in de neus verraadt meteen de druivenvariëteit; daarnaast zijn ook de typische aroma's als appel, rijp steenfruit en groene meloen aanwezig in de wijn, en hoe! Aan het intense fruitkarakter proef je dat de druiven veel zon hebben gehad. De wijn heeft bovendien een lichtvette textuur én ook genoeg zuren die daar doorheen snijden. Fermentatie en stabilisatie gebeurde op inox tanken, voor behoud van al die mooie fruitaroma's. De wijn werd niet gefilterd. 

 

Deze Grüner Veltliner past goed bij geitenkazen, milde gewassen korst kazen en milde half harde kazen omwille van het rijpe fruit. 

Image
schmelzer

Kleines Gut - Steinmergel

Kleines Gut zijn Daniel Kurrle en Frederike Schmidt; het domein ligt in de Württembergregio in het zuiden van Duitsland (tegen de grens met Zwitserland). De ingrediënten van hun wijn zijn druiven en liefde, zo is hun motto. Zij werken volledig natuurlijk: ze voegen niets toe aan hun wijnen en ze halen er niets uit. Hun wijnen zijn altijd mooi zuiver en stabiel.

 

Steinmergel is een blend van 67% Rieslin en 33% Kerner: vooral de Riesling zorgt voor een heerlijk aromatisch karakter (citrus, appel, rijp steenfruit), mooie, levendige zuren én bakken mineraliteit. De wijn rijpt 9 maanden in grote oude eiken vaten. Deze vatlagering zorgt voor erg subtiele houtaroma's (wat cederhout) en draagt bij tot de mooie structuur van de wijn (vollere textuur, ronder mondgevoel).

 

Mooie match bij kaas omwille van het aromatisch en energiek (komt door balans tussen zuren en mineraliteit) karakter van de wijn: gerijpte geitenkaas, gewassen korst kazen, tommes en bergkazen, kortom, een mooie passe-partout.

Kleines Gut - Vin de Soif

Van hetzelfde wijndomein hebben we de Vin de Soif, een blend van 75% Trollinger, 15% Pinot Noir en 10 % Zweigelt. Het sap kreeg 5 dagen schilcontact (na kneuzing van de druiven bleven het sap en de schilletjes 5 dagen samen). Nadien werden de druiven geperst (scheiding van sap en schilletjes) en vond de fermentatie plaats in inox tanken. Het gevolg is een super sappige en fruitige wijn (rijp rood fruit en zachte aardse toets) en heel weinig tannines.

 

En net daarom (het sappige rijpe rode fruit en de ultrazachte tannines) past de wijn goed bij kaas: roomkazen en witschimmels, zachte gewassen korst kazen, milde halfharde  en harde kazen. 

Teaser afbeelding
Image
kleines gut
Teaser tekst
Voor het eerst hebben we, dankzij onze ex-collega en wijnspecialiste Charlotte, een aantal natuurwijnen in ons gamma.
Blog categorie

Willem-Jan en Charlotte van Elsen Kaasambacht geven je de kans om in een ongedwongen sfeer meer te ontdekken over kaas en wijn.

 

In onze workshop word je ingewijd in de wondere wereld van de kaas: zo kom je te weten hoe kaas gemaakt wordt, ondervind je wat het rijpingsproces van de kazen inhoudt en leer je hoe kwaliteit te onderscheiden. Daarnaast nemen we het productieproces van witte en rode wijn onder de loep en gaan we van daaruit samen op zoek naar geslaagde kaas- en wijncombinaties.

 

Proeven staat centraal in onze workshop: verwacht je aan een 5-gangendiner met bijpassende wijnen!

 

Wanneer: donderdag 29 februari van 19u tot 21u30 VOLZET                  donderdag 30 mei van 19u tot 21u30                  of donderdag 26 september van 19u tot 21u30 VOLZET  

Waar: Naamsesteenweg 355, Heverlee. Zaaltje aan het WZC Annuntiaten.

 

Deelnemen kan voor 65 euro; inschrijven en betalen kan in de winkel (Mechelsestraat 36).

 

 

Voor meer info kun je ons bellen op 016/22 13 10 (vragen naar Willem-Jan).

Teaser tekst
De eerste data voor de kaas- en wijnavonden van 2024 zijn bekend: donderdag 29 februari en donderdag 30 mei.
Blog categorie
Image
kw

Willem-Jan en Charlotte van Elsen Kaasambacht geven je de kans om in een ongedwongen sfeer meer te ontdekken over kaas en wijn.

 

In onze workshop word je ingewijd in de wondere wereld van de kaas: zo kom je te weten hoe kaas gemaakt wordt, ondervind je wat het rijpingsproces van de kazen inhoudt en leer je hoe kwaliteit te onderscheiden. Daarnaast nemen we het productieproces van witte en rode wijn onder de loep en gaan we van daaruit samen op zoek naar geslaagde kaas- en wijncombinaties.

 

Proeven staat centraal in onze workshop: verwacht je aan een 5-gangendiner met bijpassende wijnen!

 

Wanneer: donderdag 20 april, donderdag 22 juni of donderdag 21 september van 19u tot 21u30.

 

Waar: Naamsesteenweg 355, Heverlee. Zaaltje aan het WZC Annuntiaten.

 

Deelnemen kan voor 65 euro; inschrijven en betalen kan in de winkel (Mechelsestraat 36).

 

 

Voor meer info kun je ons bellen op 016/22 13 10 (vragen naar Willem-Jan).

Teaser tekst
Willem-Jan en Charlotte van Elsen Kaasambacht geven je de kans om in een ongedwongen sfeer meer te ontdekken over kaas en wijn.
Blog categorie

Willem-Jan en Charlotte van Elsen Kaasambacht geven je op donderdag 29 september de kans om in een ongedwongen sfeer meer te ontdekken over kaas en wijn.

 

In onze workshop word je ingewijd in de wondere wereld van de kaas: zo kom je te weten hoe kaas gemaakt wordt, ondervind je wat het rijpingsproces van de kazen inhoudt en leer je hoe kwaliteit te onderscheiden. Daarnaast nemen we het productieproces van witte en rode wijn onder de loep en gaan we van daaruit samen op zoek naar geslaagde kaas- en wijncombinaties.

 

Proeven staat centraal in onze workshop: verwacht je aan een 5-gangendiner met bijpassende wijnen!

 

Wanneer: donderdag 29 september van 19u tot 21u30

Waar: Boven Café Leuven Central, Margarethaplein 3, 3000 Leuven.

Deelnemen kan voor 65 euro; inschrijven en betalen kan in de winkel (Mechelsestraat 36).

 

Voor meer info kun je ons bellen op 016/22 13 10 (vragen naar Willem-Jan).

Teaser afbeelding
Image
kw
Teaser tekst
Willem-Jan en Charlotte van Elsen Kaasambacht geven je op donderdag 29 september de kans om in een ongedwongen sfeer meer te ontdekken over kaas en wijn.
Blog categorie

Crozes-Hermitage La Touvière

TYPE WIJN: Wit

JAAR: 2019

LAND: Frankrijk

DRUIF: Marsanne, Roussanne

PRIJS: €16.70

Image
Crozes-Hermitage

Crozes-Hermitage is de grootste appellatie van de noordelijke Rhône en bevindt zich op de rechteroever van de Rhône rivier. Het klimaat is er koel continentaal. Bovendien giert de Mistral door de regio, wat de gemiddelde temperaturen tijdens het groeiseizoen nog doet dalen. De topografie vertaalt zich in bergen en dus zijn de wijngaarden op hellingen aangeplant. Daardoor kunnen de druiven die naar het zuiden of zuidoosten zijn georiënteerd genoeg van de zonnestralen en warmte genieten, een noodzaak om rijp te worden.

 

De hoofddruiven voor witte wijnen in Crozes-Hermitage zijn de Marsanne en de Roussanne. Beide druivensoorten leiden tot wijnen met een volle body en florale toetsen.  La Touvière is gemaakt van Marsanne met een beetje Roussanne. De aroma’s zijn intens: we ruiken en proeven véél bloemen, gecombineerd met citrusfruit, lychee, perzik, peer en amandelen. De wijn rijpte enkele maanden op de gistcellen (sur lie) waar secundaire tonen zoals brooddeeg, gist en een hint van brioche uit voort komen. Bovendien geeft het de wijn nog meer textuur. Door de evenwichtige rijping van de druiven nemen we ook een mooie fraîcheur waar, die het volle van de wijn op een speelse manier weet te contrasteren.

Teaser tekst
Deze maand gaat alle aandacht naar onze witte Crozes-Hermitage: La Touvière van Boissy & Delaygue. De wijn is heerlijk vol en barst van de florale aroma’s. Niets beter om de lente mee in te zetten, toch? 
Blog categorie

Voor de foodies onder ons kan het heel leuk zijn om kaas en bier gericht te gaan combineren. Onthoud hierbij dat er veel combinaties mogelijk zijn en de belangrijkste regel die je hierbij moet volgen is: Hoe sterker de kaas, hoe straffer en complexer het bier. Hier staan al een paar voorbeelden van mooie combinaties: Lagegistingsbieren zoals pils en witbieren gaan goed met licht gerijpte geitenkazen zoals Selles sur Cher, maar ook met 'paté molle' kazen met geotricum korst zoals Robiola of Tomme Fleurette. Heel verse kazen zoals frisse geitenkazen of Brillat Savarin zijn heel lekker met een zure Geuze. Oude Geuze gaat ook goed bij zurige harde kazen zoals Cantal Entre-deux of Cheddar Quickes Farm. Kruidige bergkazen (Comte, Gruyere) zijn het lekkerst met een stevige trippel. Iets lichtere abdijbieren gaan dan weer beter met halfharde kazen. denk maar aan Tomme de Savoie of Pas de Rouge. Fruitige gehopte bieren van het type IPA kunnen een lekkere combinatie geven met witschimmelkazen zoals Brie of Camembert. Smeuïge kazen met wat meer karakter (Epoisses, Herve,…) harmoniëren wonderwel met een bittere stout of zoetig bruin bier. Blauwe kazen kunnen zeer lekker zijn in combinatie met een zoet fruitbier.

Image
food & hops
Teaser tekst
Het combineren van kaas en bier is stilaan bijna even populair als de klassieke kaas- en wijnavond. Enkele simpele vuistregels voor de beste combinaties:
Blog categorie