

Zondag 23 oktober is het weer zover, voor één dag zetten wij onze deuren wijd open voor iedereen met interesse in het hart van onze kaasambacht, de rijpingskelders.
Bent u nog niet eerder afgedaald in onze kaaskelders? Hoort u graag een boeiend kaasverhaal en wilt u de effecten van kaasrijping zelf zien, ruiken en proeven? Dan kan u zich best zo snel mogelijk inschrijven voor één van onze rondleidingen op 23 oktober.
De rondleidingen gaan door in kleine groepjes op zondag 23 oktober van 10u tot 17u en duren ongeveer 45 minuten.
Inschrijven kan telefonisch op het nummer 016 221310 of in de winkel.
Wij kijken er alvast naar uit, hopelijk tot dan!
Vanaf nu stellen we wekelijks een toegankelijk kaaspakketje samen. Zo kan je nieuwe dingen ontdekken en geleidelijk je kennis van ambachtelijke kazen en je eigen smaak opbouwen. De kazen in het pakket zijn multi-inzetbaar: een apero met vrienden, een weekendje weg, een lekkere lunch op het werk, een klein doordeweeks kaasschoteltje, deel van de zondagse brunch, of gewoon om 's avonds nog wat te snoepen.
Smakelijk!
Een standaard kaaspakketje kost €30. Op vraag kan het uitgebreid of verkleind worden. Bestellen kan telefonisch of online.
Voor de foodies onder ons kan het heel leuk zijn om kaas en bier gericht te gaan combineren. Onthoud hierbij dat er veel combinaties mogelijk zijn en de belangrijkste regel die je hierbij moet volgen is: Hoe sterker de kaas, hoe straffer en complexer het bier. Hier staan al een paar voorbeelden van mooie combinaties: Lagegistingsbieren zoals pils en witbieren gaan goed met licht gerijpte geitenkazen zoals Selles sur Cher, maar ook met 'paté molle' kazen met geotricum korst zoals Robiola of Tomme Fleurette. Heel verse kazen zoals frisse geitenkazen of Brillat Savarin zijn heel lekker met een zure Geuze. Oude Geuze gaat ook goed bij zurige harde kazen zoals Cantal Entre-deux of Cheddar Quickes Farm. Kruidige bergkazen (Comte, Gruyere) zijn het lekkerst met een stevige trippel. Iets lichtere abdijbieren gaan dan weer beter met halfharde kazen. denk maar aan Tomme de Savoie of Pas de Rouge. Fruitige gehopte bieren van het type IPA kunnen een lekkere combinatie geven met witschimmelkazen zoals Brie of Camembert. Smeuïge kazen met wat meer karakter (Epoisses, Herve,…) harmoniëren wonderwel met een bittere stout of zoetig bruin bier. Blauwe kazen kunnen zeer lekker zijn in combinatie met een zoet fruitbier.
Er zijn twee redenen waarom bepaalde kazen afgeraden worden als je zwanger bent. Het risico op toxoplasmose en het risico op Lysteria.
Toxoplasmose kan in geitenmelk zitten, dus als je geen anti-stoffen hebt, mijd je best even alle geitenkazen.
Lysteria kan voorkomen in alle melktypes, het kan in de melk terechtkomen bij het melken of de kaas kan later in het productieproces besmet worden.
De eerste optie kan je ongedaan maken door de melk te pasteuriseren vooraleer je er kaas mee gaat maken. Hierdoor worden echter ook alle 'goeie' bacteriën gedood. Als rauwmelkse kazen langer dan drie maanden rijpen (dus in principe alle harde kazen) zullen eventuele lysteria-bacteriën de competitie met andere bacteriën in de kaas verloren hebben. Harde kazen zijn dus per definitie veilig.
Ga je de kaas smelten of verwerken in een (warm) gerecht, is er ook geen reden tot ongerustheid. De kaas wordt verhit en is hierdoor veilig.
Het risico op een nabesmetting is door de hedendaagse voedselveiligheidsvoorschriften heel klein. Wil je echter zeker zijn, beperk je dan tot kazen ouder dan 3 maanden.
Fonduen wordt door veel mensen ervaren als een gezellige manier om de maaltijd te gebruiken. Alle personen zitten om de tafel en dopen hun fonduevork in dezelfde pan. De maaltijd duurt lang en men heeft rustig de tijd om met elkaar te praten, vergelijkbaar met gourmetten.
De oorspronkelijke fondue wordt gedaan door stukjes stokbrood in gesmolten kaas te dopen gemengd met (zo weinig mogelijk) witte wijn.
Het oorspronkelijke recept komt uit uit Zwitserland. De ingrediënten die daarvoor worden gebruikt verschillen per streek.
Volgens sommigen is het laatste restje, de enigszins gekaramelliseerde laag op de bodem van de pan het lekkerste. In Zwitserland wordt het les réligieuses, of de “nonnen”, genoemd. De kaasfonduepan wordt een caquelon genoemd.
Toestellen voor kaasfondue staan gratis ter beschikking mits een waarborg van €100 per toestel. Ten laatste 1 dag op voorhand bestellen en op is op.
Smakelijk!