De jaarlijkse Elsen-moto-kaasreis ging dit jaar naar de Savoie. Paradijs voor motorrijders én kaasliefhebbers.
Abbaye de Tamié
Onze eerste halte was Abbaye de Tamié. De laatste rauwmelkse abdijkaas die nog effectief door paters in een abdij gemaakt wordt. De abdij ligt heel idyllisch, op het einde van de vallei van Tamié in de pre-Alpen. De kaas zal weldra weer in ons assortiment zitten.

Reblochon Pierre Credoz
Daarna reden we door naar één van de kleinste kaasmakerijen die we ooit bezocht hebben. Pierre Credoz maakt Reblochon van de melk van zijn dertien koeien. Het resultaat: de smeuïgste Reblochon die we ooit gegeten hebben, superlekker, maar helaas geen bewaarpotentiëel. De kans dat hij ooit tot in onze winkel geraakt is zo goed als onbestaande. Als je toch eens wil proeven zal je zelf eens tot ginder moeten gaan en Pierre zoeken op de markt van Annecy.


Ferme du Noyer
De volgende die we ontmoetten was Stéphane. Een producent en affineur van Abondance en Reblochon. Stéphane leerde kaas maken van zijn nonkel (en buurman), gebruikt de melk van dezelfde koeien, die bovendien op dezelfde weides grazen. Hij rijpt zijn kazen in de kelders van een voormalig hotel dat hij heeft opgekocht. Hoewel de bovenste verdiepingen een prachtig uitzicht op de streek hebben, zijn het vooral de kelders die tegenwoordig belangrijk zijn. Volgens deze kaasmaker maakt hij hiermee het verschil, en zeer succesvol: vorig jaar won hij maar liefst drie gouden medailles op de Franse kaaskampioenschappen.

Alpage
Als laatste brachten we nog een bezoekje aan een Alpage. Een bergboerderij (op minstens 1500 meter hoogte) waar enkel in de zomer dieren staan en kaas gemaakt wordt. De Alpages zijn erg bepalend voor het landschap van de Alpen. Er zijn wel wat tegenstanders, die de Alpen liever vol Dennebomen zien. Voorstanders houden vast aan de typische Alpenweides, die volgens hen voor een veel grotere biodiversiteit zorgen. Wij houden ook van de Alpenweides, en dan vooral ook van de smaak van de melk (en dus ook van de kaas) wanneer de dieren hier grazen en volop bloemen en wilde kruiden eten.