Willem-Jan en Charlotte van Elsen Kaasambacht geven je de kans om in een ongedwongen sfeer meer te ontdekken over kaas en wijn.

 

In onze workshop word je ingewijd in de wondere wereld van de kaas: zo kom je te weten hoe kaas gemaakt wordt, ondervind je wat het rijpingsproces van de kazen inhoudt en leer je hoe kwaliteit te onderscheiden. Daarnaast nemen we het productieproces van witte en rode wijn onder de loep en gaan we van daaruit samen op zoek naar geslaagde kaas- en wijncombinaties.

 

Proeven staat centraal in onze workshop: verwacht je aan een 5-gangendiner met bijpassende wijnen!

 

Wanneer: donderdag 29 februari van 19u tot 21u30                  of donderdag 30 mei van 19u tot 21u30

 

Waar: Naamsesteenweg 355, Heverlee. Zaaltje aan het WZC Annuntiaten.

 

Deelnemen kan voor 65 euro; inschrijven en betalen kan in de winkel (Mechelsestraat 36).

 

 

Voor meer info kun je ons bellen op 016/22 13 10 (vragen naar Willem-Jan).

Teaser tekst
De eerste data voor de kaas- en wijnavonden van 2024 zijn bekend: donderdag 29 februari en donderdag 30 mei.
Blog categorie

Hier is onze kerstfolder. Opgelet, bestellen voor de feestdagen kan enkel telefonisch of in de winkel. Niet online of via mail. 

UPDATE: De bestellingen voor 23/12 en 24/12 zitten vol. Bestellen kan nog wel voor 22/12 en oudjaar. De winkel is ook geopend.

Image
Kaasschotels
Image
Fondue & Raclette
Image
Apero & Voorgerechten
Image
Openingsuren
Image
Bedankt
Teaser afbeelding
Image
Kerst en Nieuw
Teaser tekst
Alle informatie over de eindejaarsperiode. Opgelet, bestellen voor de feestdagen kan enkel telefonisch of in de winkel. Niet online of via mail.
Blog categorie
Image
open kelder dag
Image
open kelder
Teaser afbeelding
Image
141
Teaser tekst
Onze Open Kelderdag gaat dit jaar door op 15 oktober. Vergeet je zeker niet in te schrijven als je graag langskomt.
Blog categorie
Image
keuze van de kaasrijper
Image
raclette en fondue
Image
openingsuren
Teaser afbeelding
Image
2022/23
Teaser tekst
Bekijk hier onze eindejaarsfolder van dit jaar. Bestellen voor de feestdagen kan telefonisch, 16221310, of in de winkel.
Blog categorie

Zondag 23 oktober is het weer zover, voor één dag zetten wij onze deuren wijd open voor iedereen met interesse in het hart van onze kaasambacht, de rijpingskelders.

 

Bent u nog niet eerder afgedaald in onze kaaskelders? Hoort u graag een boeiend kaasverhaal en wilt u de effecten van kaasrijping zelf zien, ruiken en proeven? Dan kan u zich best zo snel mogelijk inschrijven voor één van onze rondleidingen op 23 oktober.

 

De rondleidingen gaan door in kleine groepjes op zondag 23 oktober van 10u tot 17u en duren ongeveer 45 minuten.

 

Inschrijven kan telefonisch op het nummer 016 221310 of in de winkel.

 

Wij kijken er alvast naar uit, hopelijk tot dan!

Teaser afbeelding
Image
openkelder22
Teaser tekst
Zondag 23 oktober is het weer zover, voor één dag zetten wij onze deuren wijd open voor iedereen met interesse in het hart van onze kaasambacht, de rijpingskelders.
Blog categorie

Vanaf nu stellen we wekelijks een toegankelijk kaaspakketje samen. Zo kan je nieuwe dingen ontdekken en geleidelijk je kennis van ambachtelijke kazen en je eigen smaak opbouwen. De kazen in het pakket zijn multi-inzetbaar: een apero met vrienden, een weekendje weg, een lekkere lunch op het werk, een klein doordeweeks kaasschoteltje, deel van de zondagse brunch, of gewoon om 's avonds nog wat te snoepen. 

 

Smakelijk!

 

Een standaard kaaspakketje kost €30. Op vraag kan het uitgebreid of verkleind worden. Bestellen kan telefonisch of online.

Teaser afbeelding
Image
kaaspakket
Teaser tekst
Ook soms verlamd door keuzestress als je voor onze kaastoog staat?
Blog categorie

Voor de foodies onder ons kan het heel leuk zijn om kaas en bier gericht te gaan combineren. Onthoud hierbij dat er veel combinaties mogelijk zijn en de belangrijkste regel die je hierbij moet volgen is: Hoe sterker de kaas, hoe straffer en complexer het bier. Hier staan al een paar voorbeelden van mooie combinaties: Lagegistingsbieren zoals pils en witbieren gaan goed met licht gerijpte geitenkazen zoals Selles sur Cher, maar ook met 'paté molle' kazen met geotricum korst zoals Robiola of Tomme Fleurette. Heel verse kazen zoals frisse geitenkazen of Brillat Savarin zijn heel lekker met een zure Geuze. Oude Geuze gaat ook goed bij zurige harde kazen zoals Cantal Entre-deux of Cheddar Quickes Farm. Kruidige bergkazen (Comte, Gruyere) zijn het lekkerst met een stevige trippel. Iets lichtere abdijbieren gaan dan weer beter met halfharde kazen. denk maar aan Tomme de Savoie of Pas de Rouge. Fruitige gehopte bieren van het type IPA kunnen een lekkere combinatie geven met witschimmelkazen zoals Brie of Camembert. Smeuïge kazen met wat meer karakter (Epoisses, Herve,…) harmoniëren wonderwel met een bittere stout of zoetig bruin bier. Blauwe kazen kunnen zeer lekker zijn in combinatie met een zoet fruitbier.

Image
food & hops
Teaser tekst
Het combineren van kaas en bier is stilaan bijna even populair als de klassieke kaas- en wijnavond. Enkele simpele vuistregels voor de beste combinaties:
Blog categorie

Er zijn twee redenen waarom bepaalde kazen afgeraden worden als je zwanger bent. Het risico op toxoplasmose en het risico op Lysteria. 

 

Toxoplasmose kan in geitenmelk zitten, dus als je geen anti-stoffen hebt, mijd je best even alle geitenkazen.

 

Lysteria kan voorkomen in alle melktypes, het kan in de melk terechtkomen bij het melken of de kaas kan later in het productieproces besmet worden. 

 

De eerste optie kan je ongedaan maken door de melk te pasteuriseren vooraleer je er kaas mee gaat maken. Hierdoor worden echter ook alle 'goeie' bacteriën gedood. Als rauwmelkse kazen langer dan drie maanden rijpen (dus in principe alle harde kazen) zullen eventuele lysteria-bacteriën de competitie met andere bacteriën in de kaas verloren hebben. Harde kazen zijn dus per definitie veilig.

 

Ga je de kaas smelten of verwerken in een (warm) gerecht, is er ook geen reden tot ongerustheid. De kaas wordt verhit en is hierdoor veilig. 

 

Het risico op een nabesmetting is door de hedendaagse voedselveiligheidsvoorschriften heel klein. Wil je echter zeker zijn, beperk je dan tot kazen ouder dan 3 maanden. 

Teaser tekst
Je bent zwanger en wilt natuurlijk alleen het beste voor de baby. Iedereen zit zo vol goeie raad over wat je wel en niet mag eten, dat je het uiteindelijk zelf niet meer weet.. Hier alvast wat meer info over het onderdeeltje kaas.
Blog categorie

Fonduen wordt door veel mensen ervaren als een gezellige manier om de maaltijd te gebruiken. Alle personen zitten om de tafel en dopen hun fonduevork in dezelfde pan. De maaltijd duurt lang en men heeft rustig de tijd om met elkaar te praten, vergelijkbaar met gourmetten.

 

De oorspronkelijke fondue wordt gedaan door stukjes stokbrood in gesmolten kaas te dopen gemengd met (zo weinig mogelijk) witte wijn.

 

Het oorspronkelijke recept komt uit uit Zwitserland. De ingrediënten die daarvoor worden gebruikt verschillen per streek.

 

Volgens sommigen is het laatste restje, de enigszins gekaramelliseerde laag op de bodem van de pan het lekkerste. In Zwitserland wordt het les réligieuses, of de “nonnen”, genoemd. De kaasfonduepan wordt een caquelon genoemd.

 

Toestellen voor kaasfondue staan gratis ter beschikking mits een waarborg van €100 per toestel. Ten laatste 1 dag op voorhand bestellen en op is op.

Ingrediënten

 • 1000gr kaasmengeling van het Huis
 • 5dl droge witte wijn (vuistregel: gewicht van de kaas/2 = dl wijn)
 • 2 tenen look
 • peper, nootmuskaat
 • eventueel aardappelbloem

Werkwijze

 • Doe de wijn, peper en look in een casserole en warm alles lichtjes op.
 • Eens de wijn warm is (niet heet!) roer je rustig de kaas erdoor met een houten lepel of klopper.
 • Laat alles, onder voortdurend roeren, rustig verder opwarmen tot het kookpunt (zeker niet laten koken!).
 • Wanneer de fondue niet genoeg gebonden is kan u hem met wat aardappelbloem opgelost in witte wijn, verder indikken.
 • Verwarm de 'caquelon' en doe de fonduekaas erin.
 • Serveer met brood (of garnituur naar keuze) en droge witte wijn.

 

Smakelijk!

Teaser afbeelding
Image
fondue
Teaser tekst
Kaasfondue, de ultieme kaas-foodsharing op gezellige winteravonden. Maar hoe begin je er aan...
Blog categorie