Ontdek tijdens de Giro deze Italiaanse speciallekes en spaar mee voor een uniek Elsen Kaasambacht wielrennerstruitje...

Hoe deelnemen?
1. Vraag je spaarkaart in de winkel
2. Krijg een stempel bij aankoop van 150g van de betreffende kazen
3. Ontdek deze onbekende Italiaanse pareltjes
4. Ruil je volle kaart in voor een truitje van Elsen Kaasambacht (*zolang de voorraad strekt)
De kazen
Sette Nani
De Sette Nani is een Italiaans kaasje uit Emilia-Romagna, gemaakt van gepasteuriseerde koemelk volgens een geheim recept. Ondanks dat er niets aan de melk toegevoegd wordt, ga je toch een intens aroma van porcini en truffel krijgen. Dit komt omdat de kaasjes in een gesloten ruimte gerijpt worden, samen met passenstoelen en truffel. Zacht en fragiel van textuur.
Caprino ai Fiori
Rauwmelks, licht gerijpt geitenkaasje met eetbare bloemetjes. De melk komt van het zeldzame, bijna uitgestorven geitenras Pomellata. Deze geitjes grazen vrij in het Lattari gebergte aan de Amalfi kust in Italië. Het kaasmaakproces is vrij uniek omdat er yoghurt toegevoegd wordt als starter om de kaas nog romiger te maken. De kaas wordt afgewerkt met eetbare bloemetjes die de florale toetsen van de kaas extra benadrukken.
Blu Notte
De Blu Notte is een gepasteuriseerde blauwe kaas van koemelk uit Emilia Romagna, Italië. De kaas wordt twee à drie maanden gerijpt en wanneer de kaasmaker de juiste schimmels op de korst ziet verschijnen, wrijft hij hem in met een mengeling van koffie en cacao. De subtiele toets hiervan combineert heel mooi met de rijke smaak van de blauwschimmel.
Morlacco Saporito
Morlacco is een tradtionele, rauwmelkse schapenkaas uit de Aosta Vallei in Noord-Italië. De Morlakken zijn een etnische groep van herders die ooit hun kuddes in deze regio lieten grazen. Typisch voor deze kaas is de romige textuur, de zachte, licht zoete smaak van de pâte en het champignon-karakter van de korst.
La Neige de Brebis
La Neige de Brebis is een rauwmelkse schapenkaas uit de Aosta Vallei in Noord-Italië. De kaas rijpt voor minstens drie maanden in een zeer vochtige omgeving en wordt wekelijks gewassen om een Fontina-achtige korst en bijhorende complexe smaak te ontwikkelen. In de zomer wordt hij gemaakt op de Alpage boerderijen en gerijpt in alpine-kelders op minstens 2000 meter hoogte.
Stracchino della Bergamasca
Stracchino (ook wel crescenza genoemd) is een kaas van rauwe koemelk uit Noord-Italië. Hij heeft een typische vierkante vorm, een zacht, romige textuur en een milde smaak. De naam is afgeleid van het woord 'strach', wat moe betekent. Er wordt weleens gezegd dat de melk van de koeien, die in de herfst uitgeput van de alpenweides komen, vetter en iets zuurder is. Deze melk zou de kaas zijn karakteristieke aroma's van yoghurt, hooi en gras geven.
Conciato di San Vittore
Een smeuïge schapenkaas van rauwe melk gemaakt ten zuiden van Lazio. Een zoetige smaak met gebalanceerde zuren en een kruidige nasmaak zijn typisch voor deze kaas. De kaas wordt gerijpt met twaalf wilde kruiden, afkomstig van een nationaal park in Abruzzo. Het recept is een oud familiegeheim, maar we herkennen alvast wilde tijm, jeneverbessen, venkelzaadjes en basilicum.
