16 jul
2024
Laura Decré
kleines gut

Nieuwe natuurwijnen

Voor het eerst hebben we, dankzij onze ex-collega en wijnspecialiste Charlotte, een aantal natuurwijnen in ons gamma:

Georg Schmeltzer - Grüner Veltliner

Het domein van Schmeltzer ligt in Burgenland, helemaal in het oosten van Oostenrijk, tegen de grens met Hongarije. 

 

Georg Schmeltzer werkt volledig natuurlijk, zowel in de wijngaard als in het wijnmaakproces. Omdat hij geen chemicaliën gebruikt in zijn wijngaarden, maakt hij allerlei kruiden- en plantenaftreksels waarmee hij zijn druivenstokken behandelt. Op die manier vergroot hij de weerstand van zijn druivenstokken waardoor ze minder vatbaar zijn voor ziektes en schimmels. 

 

Deze wijn is gemaakt van 100% Grüner Veltliner, één van de meest aangeplante druivensoorten in Oostenrijk (de andere is Riesling). Het typische witte pepertje in de neus verraadt meteen de druivenvariëteit; daarnaast zijn ook de typische aroma's als appel, rijp steenfruit en groene meloen aanwezig in de wijn, en hoe! Aan het intense fruitkarakter proef je dat de druiven veel zon hebben gehad. De wijn heeft bovendien een lichtvette textuur én ook genoeg zuren die daar doorheen snijden. Fermentatie en stabilisatie gebeurde op inox tanken, voor behoud van al die mooie fruitaroma's. De wijn werd niet gefilterd. 

 

Deze Grüner Veltliner past goed bij geitenkazen, milde gewassen korst kazen en milde half harde kazen omwille van het rijpe fruit. 

Image
schmelzer

Kleines Gut - Steinmergel

Kleines Gut zijn Daniel Kurrle en Frederike Schmidt; het domein ligt in de Württembergregio in het zuiden van Duitsland (tegen de grens met Zwitserland). De ingrediënten van hun wijn zijn druiven en liefde, zo is hun motto. Zij werken volledig natuurlijk: ze voegen niets toe aan hun wijnen en ze halen er niets uit. Hun wijnen zijn altijd mooi zuiver en stabiel.

 

Steinmergel is een blend van 67% Rieslin en 33% Kerner: vooral de Riesling zorgt voor een heerlijk aromatisch karakter (citrus, appel, rijp steenfruit), mooie, levendige zuren én bakken mineraliteit. De wijn rijpt 9 maanden in grote oude eiken vaten. Deze vatlagering zorgt voor erg subtiele houtaroma's (wat cederhout) en draagt bij tot de mooie structuur van de wijn (vollere textuur, ronder mondgevoel).

 

Mooie match bij kaas omwille van het aromatisch en energiek (komt door balans tussen zuren en mineraliteit) karakter van de wijn: gerijpte geitenkaas, gewassen korst kazen, tommes en bergkazen, kortom, een mooie passe-partout.

Kleines Gut - Vin de Soif

Van hetzelfde wijndomein hebben we de Vin de Soif, een blend van 75% Trollinger, 15% Pinot Noir en 10 % Zweigelt. Het sap kreeg 5 dagen schilcontact (na kneuzing van de druiven bleven het sap en de schilletjes 5 dagen samen). Nadien werden de druiven geperst (scheiding van sap en schilletjes) en vond de fermentatie plaats in inox tanken. Het gevolg is een super sappige en fruitige wijn (rijp rood fruit en zachte aardse toets) en heel weinig tannines.

 

En net daarom (het sappige rijpe rode fruit en de ultrazachte tannines) past de wijn goed bij kaas: roomkazen en witschimmels, zachte gewassen korst kazen, milde halfharde  en harde kazen.