11 aug
2022
Fried Elsen
fondue

Kaasfondue

Fonduen wordt door veel mensen ervaren als een gezellige manier om de maaltijd te gebruiken. Alle personen zitten om de tafel en dopen hun fonduevork in dezelfde pan. De maaltijd duurt lang en men heeft rustig de tijd om met elkaar te praten, vergelijkbaar met gourmetten.

 

De oorspronkelijke fondue wordt gedaan door stukjes stokbrood in gesmolten kaas te dopen gemengd met (zo weinig mogelijk) witte wijn.

 

Het oorspronkelijke recept komt uit uit Zwitserland. De ingrediënten die daarvoor worden gebruikt verschillen per streek.

 

Volgens sommigen is het laatste restje, de enigszins gekaramelliseerde laag op de bodem van de pan het lekkerste. In Zwitserland wordt het les réligieuses, of de “nonnen”, genoemd. De kaasfonduepan wordt een caquelon genoemd.

 

Toestellen voor kaasfondue staan gratis ter beschikking mits een waarborg van €100 per toestel. Ten laatste 1 dag op voorhand bestellen en op is op.

Ingrediënten

  • 1000gr kaasmengeling van het Huis
  • 5dl droge witte wijn (vuistregel: gewicht van de kaas/2 = dl wijn)
  • 2 tenen look
  • peper, nootmuskaat
  • eventueel aardappelbloem

Werkwijze

  • Doe de wijn, peper en look in een casserole en warm alles lichtjes op.
  • Eens de wijn warm is (niet heet!) roer je rustig de kaas erdoor met een houten lepel of klopper.
  • Laat alles, onder voortdurend roeren, rustig verder opwarmen tot het kookpunt (zeker niet laten koken!).
  • Wanneer de fondue niet genoeg gebonden is kan u hem met wat aardappelbloem opgelost in witte wijn, verder indikken.
  • Verwarm de 'caquelon' en doe de fonduekaas erin.
  • Serveer met brood (of garnituur naar keuze) en droge witte wijn.

 

Smakelijk!