27 mrt
2024
Laura Decré
garage fromage

Garage Fromage

Een paar heel enthousiaste kaasmakers uit de buurt (Herent). Die dan ook nog eens heel lekkere en interessante kazen maken, volgens principes die wij alleen maar kunnen toejuichen. Dat moesten we toch eens van dichterbij gaan bekijken...

 

En zo gebeurde het dat we met het hele team de gietende regen trotseerden om met de glimlach ontvangen te worden door Stijn en Tim van Garage Fromage. Garage Fromage is een uit de hand gelopen project van drie koppels, elk met hun eigen achtergrond en andere job, allemaal gepassioneerd door voeding en eten. Ze begonnen in hun vrije tijd samen kaas te maken in een garage, die is intussen omgebouwd tot kleine, maar piekfijne en prachtig uitgeruste kaasmakerij. 

Image
garage fromage 2

Ze werken met (rauwe) geitenmelk van De Donkenhoeve in Hulshout. Deze boer werkt op zeer kleine schaal (Garage Fromage neemt en verwerkt alle melk), waardoor het mogelijk is rauwmelks te werken. De Donkenhoeve heeft ook een kleine kudde van een dertigtal schapen, zodat er soms ook kaas is die (deels) van schapenmelk gemaakt is. 

 

Hoewel er deze druilerige maandag geen kaas gemaakt werd, gaven ze ons een korte uitleg over het kaasmaakproces, wat zeker fijn was voor onze nieuwste collega's en jobstudenten die voor het eerst mee gingen op een kaastripje. Daarna volgde een uitgebreide degustatie van een aantal kazen die jullie ook in de winkel kunnen komen proeven: 

 

  • De feta, gemaakt van schapen- en/of geitenemelk. Zal terug in ons assortiment zitten als het wat warmer en zonniger wordt (en dus meer feta-weer).
  • Het verse geitenkaasje, de Capriolait, fris en zacht, met na verloop van tijd een fijn witschimmelkorstje.
  • Een Camembert van geitenmelk, soms met een gecendreerde korst, omdat hij dan mooier lijkt te rijpen, beetje pittig en vooral heel smeuïg.
  • De Tomme van geitenmelk, Mon Louvain, een kleine halfharde Tomme met een licht pikante toets.
  • Dan was er nog een type Manchego, gewassen met de olijfolie van de olijfgaard van Tim zelf, dit was een nieuwere creatie en zit momenteel nog niet vast in ons assortiment, maar gaan we zeker ook onthouden. 

 

Zoals je ziet, veel soorten, veel nieuwsgierigheid en experiment bij de kaasmakers, en hopelijk binnenkort een nieuwe vaste waarde in het Belgische kaaslandschap!

Image
garage fromage 3