Raclette en Fondue

Gezellig tafelen


Raclette is naast kaasfondue één van de nationale gerechten van Zwitserland. De naam vindt zijn oorsprong in het Franse woord râcler, hetgeen "schaven" of "schrapen" betekent. Daarnaast is het ook de naam van de kaas die voor dit gerecht gebruikt wordt.
Bij raclette wordt de ronde kaas doormidden gesneden. De kaas wordt eenzijdig verwarmd door een vuur of door een speciale oven. Na enige tijd kan de zachtgeworden kaas van het grote stuk kaas geschraapt worden. De raclette wordt gegeten met aardappels, augurkjes en zilveruitjes en soms ook met andere groenten.

Fonduen wordt door veel mensen ervaren als een gezellige manier om de maaltijd te gebruiken. Alle personen zitten om de tafel en dopen hun fonduevork in dezelfde pan. De maaltijd duurt lang en men heeft rustig de tijd om met elkaar te praten, vergelijkbaar met gourmetten.
De oorspronkelijke fondue wordt gedaan door stukjes stokbrood in gesmolten kaas te dopen gemengd met (zo weinig mogelijk) witte wijn.
Het oorspronkelijke recept komt uit uit Zwitserland. De ingrediënten die daarvoor worden gebruikt verschillen per streek.
Volgens sommigen is het laatste restje, de enigszins gekaramelliseerde laag op de bodem van de pan het lekkerste. In Zwitserland wordt het les réligieuses, of de “nonnen”, genoemd. De kaasfonduepan wordt een caquelon genoemd.

Toestellen voor raclette en kaasfondue staan gratis ter beschikking mits een waarborg van respectievelijk €150 en €50 per toestel. Ten laatste 1 dag op voorhand bestellen  en Op is Op.

Zo maak je kaasfondue voor 4 personen

Ingrediënten
o 1000gr kaasmengeling van het Huis
o 5dl droge witte wijn (vuistregel: gewicht van de kaas/2 = dl wijn)
o 2 tenen look
o peper, nootmuskaat
o eventueel aardappelbloem
Werkwijze
o Doe de wijn, peper en look in een casserole en warm alles lichtjes op.
o Eens de wijn warm is (niet heet!) roer je rustig de kaas erdoor met een houten lepel of klopper.
o Laat alles, onder voortdurend roeren, rustig verder opwarmen tot het kookpunt (zeker niet laten koken!).
o Wanneer de fondue niet genoeg gebonden is kan u hem met wat aardappelbloem opgelost in witte wijn, verder indikken.
o Verwarm de 'caquelon' en doe de fonduekaas erin.
o Serveer met brood (of garnituur naar keuze) en droge witte wijn.
Smakelijk!

TIP: U kan ook beginnen met niet alle kaas te gebruiken. Zo hebt u nog wijn over om de fondue aan te vullen wanneer deze te lopend blijkt te zijn.