Mont d'Or

Land van oorsprong: 

Frankrijk

Melksoort: 

koe

Melktype: 

rauw

Kaastype: 

zacht

Korst: 

Zachte gewassen korst, band van sparrenbast

Smaak: 

zacht, boterig, toetsen van de sparrenbast
De Mont d'Or wordt gemaakt in de Jura, zowel in Frankrijk als in Zwitserland, beide kazen zijn heel gelijkaardig, maar hebben toch een eigen AOC met eigen regels. Wij verkiezen de Franse, rauwmelkse, Mont d'Or.

een klein stukje geschiedenis. De Jura staat vooral bekend om z'n bergkazen, de Comté en de Gruyere. Op het einde van de zomer, als de koeien terug naar beneden gaan en de bergweides inruilen voor hun stallen, viel de melkproductie terug, er was kortom niet genoeg melk voor grote bergkazen. Daarom gingen ze een kleiner kaasje maken, en dat werd de Mont d'Or. 

De kazen worden ingebonden in een reepje sparrenbast en dan minstens 3 weken gerijpt. Tijdens de rijping worden ze vaak gewassen. 

Wij hebben Mont d'Or in twee verschillende formaten, de kleintjes, potjes van ongeveer 500g, worden vooral gebruikt als kleine Fondue-potjes. Ideaal als apero, hapje of kaasfondue voor 2 personen. De grotere kazen worden gewoon in spiesjes verkocht om zo te eten, ideaal als zachte kaas op de kaasschotel of bij een ontbijt of brunch.