
GRUYERE ETIVAZ
Land van oorsprong:
Zwitserland
Melksoort:
koe
Melktype:
rauw
Kaastype:
hard
Korst:
Harde, bruin-gele korst
Smaak:
lichtgerookt, pittig, kruidig, lengte
Dranksuggestie:
Sancerre
L’Etivaz is een Zwitserse AOC kaas en wat voor eentje!
Al valt de productiezone in die van de Gruyère AOC, de L’Etivaz is een klasse apart.
In wezen is het een negentiende eeuwse versie van de Gruyère, die enkel gemaakt wordt als de koeien op de alpenweiden grazen. De melk moet verwerkt worden in koperen kaaskuipen waaronder open houtvuren ze tot de vereiste temperatuur opwarmen. Niet gelijk welk hout, enkel sparrenhout.
Dat proces maakt elk wiel Gruyere uniek. We maken er dan ook een gewoonte van om jaarlijks de Zwitserse rijpingskelders te bezoeken en onze wielen persoonlijk te selecteren.
Leest u graag meer over het interessante productieproces en de complexe smaak van deze Etivaz? Neem een kijkje op de blog van onze ex-keldermeester, Giedo.
Al valt de productiezone in die van de Gruyère AOC, de L’Etivaz is een klasse apart.
In wezen is het een negentiende eeuwse versie van de Gruyère, die enkel gemaakt wordt als de koeien op de alpenweiden grazen. De melk moet verwerkt worden in koperen kaaskuipen waaronder open houtvuren ze tot de vereiste temperatuur opwarmen. Niet gelijk welk hout, enkel sparrenhout.
Dat proces maakt elk wiel Gruyere uniek. We maken er dan ook een gewoonte van om jaarlijks de Zwitserse rijpingskelders te bezoeken en onze wielen persoonlijk te selecteren.
Leest u graag meer over het interessante productieproces en de complexe smaak van deze Etivaz? Neem een kijkje op de blog van onze ex-keldermeester, Giedo.