FONTINA D'AOSTA ALPAGE

Land van oorsprong: 

Italië

Melksoort: 

koe

Melktype: 

rauw

Kaastype: 

hard

Korst: 

gewassen korst met indringende geur

Smaak: 

kruidig, licht notig

Dranksuggestie: 

Nebbiolo d'Alba
Fontina wordt gemaakt in de Aosta Vallei onder de Mont Blanc. De kaas wordt al gemaakt sinds de Middeleeuwen en heeft een heel eigen smaak die we in niet veel andere kazen terugvinden. Wij hebben Fontina maar een aantal maanden per jaar in ons assortiment, namelijk als er Alpages te krijgen zijn, kazen die in de zomer gemaakt worden in de bergboerderijen als de koeien buiten grazen. 

De kaasmakers maken twee keer per dag kaas, telkens onmiddellijk na het melken. De kazen worden minstens drie maanden gerijpt. Hierdoor blijft de ietwat zoete smaak van de verse melk behouden en krijgen we een zachte, soepele pâte. De korst heeft een redelijk intense geur, de smaak is kruidig dankzij de bergweides en licht notig.

Lekker om zo te eten, maar ook ideaal om te gebruiken in warme bereidingen omdat de kaas heel mooi smelt. 

Meer weten? Lees ook het verslag van onze kaasreis naar Italië waar we twee Fontina producenten bezochten.