Faq

Een antwoord op jullie meest gestelde kaasvragen. 

Wil je graag meer te weten komen over kaas?
  • Kom zeker eens langs in de winkel en wij proberen je zo goed mogelijk te helpen.
  • Neem deel aan een kaas- en wijnavond van Willem-Jan en Charlotte.
  • Of breng eens een bezoekje tijdens onze Open Kelder Dagen. Deze vinden steeds plaats begin oktober, hou onze website en sociale media in de gaten voor meer informatie.

 
-

Hoe bewaar ik mijn kaas optimaal?

De ideale bewaartemperatuur voor de meeste kazen ligt ergens tussen de 12 en de 15°C. Dat geldt echter alleen voor volledige kazen. Eens een kaas aangesneden wordt, veranderen de regels en bewaar je de kaas best in de koelkast.

De stukjes kaas worden bij vorokeur uit de strakke verpakking gehaald en bijvoorbeeld in een tupperware potje bewaard. Als kaas te lang in plastiekfolie verpakt is, gaat de kaas hiermee reageren en kan je een ranzige smaak krijgen. Ook zullen de schimmels en bacteriën sneller groeien en worden bepaalde vluchtige stoffen die typisch zijn voor bepaalde kazen 'opgesloten' in de kaas als deze te straks verpakt is (bijvoorbeeld ammoniak bij witschimmels).

 

Ik ben zwanger. Welke kazen mag ik nog eten?

Er zijn twee redenen waarom bepaalde kazen afgeraden worden als je zwanger bent. Het risico op toxoplasmose en het risico op Lysteria. 

Toxoplasmose kan in geitenmelk zitten, dus als je geen anti-stoffen hebt, mijd je best even alle geitenkazen.

Lysteria kan voorkomen in alle melktypes, het kan in de melk terechtkomen bij het melken of de kaas kan later in het productieproces besmet worden. 

De eerste optie kan je ongedaan maken door de melk te pasteuriseren vooraleer je er kaas mee gaat maken. Hierdoor worden echter ook alle 'goeie' bacteriën gedood. Als kazen langer dan drie maanden rijpen (dus in principe alle harde kazen) zullen eventuele lysteria-bacteriën de competitie met andere bacteriën in de kaas verloren hebben. Harde kazen zijn dus per definitie veilig.
Ga je de kaas smelten of verwerken in een (warm) gerecht, is er ook geen reden tot ongerustheid. De kaas wordt verhit en is hierdoor veilig. 

Het risico op een nabesmetting is door de hedendaagse voedselveiligheidsvoorschriften heel klein. Wil je zeker zijn, beperk je dan tot kazen ouder dan 3 maanden. 

Ik ben lactose-intolerant. Door welke kazen mag ik me nog laten verleiden?

De meeste volwassen mensen zijn in zekere zin lactose intolerant. Om lactose af te breken tot suikers heeft ons lichaam het enzyme lactase nodig. Dit maak je als kind veel aan, je hebt het immers nodig om moedermelk te verwerken. Daarna gaat je lichaam automatisch minder lactase produceren omdat je het niet langer nodig hebt. De hoeveelheid die je alsnog produceert is genetisch bepaald. De meeste volwassenen met een tekort aan lactase kunnen nog ongeveer een kwartliter melk per dag drinken. Bij kaas is de hoeveelheid hoger omdat kaas weinig tot geen lactose meer bevat. 

De meeste lactose verdwijnt bij het kaasmaken samen met de wei (het restproduct bij kaasmaken) en wat er overblijft wordt door schimmels en bacteriën gefermenteerd. Zeker oudere kazen hebben dus amper nog lactose en zijn een ideale oplossing voor wie gevoelig is voor lactose en toch nog nu en dan van een stukje kaas wil blijven genieten. 

Met welke wijn combineer ik mijn kazen het beste?

Bij de combinatie van kaas en wijn is in de eerste plaats een gelijke intensiteit van groot belang zodat de kaas de wijn niet overstemt en omgekeerd. Rode wijn kan zeker, maar witte wijn is gemakkelijker. De tannines die aanwezig zijn in rode wijn gaan niet zo goed samen met het filmende mondgevoel dat kaas ons bezorgt. Kies daarom voor een fruitige rode wijnen met soepele of lichte tannines. Verder kun je een contrast of een begeleiding creëren. Een contrast kun je verkrijgen door bijvoorbeeld een zoute kaas te combineren met zoete wijn. Een begeleiding komt tot stand wanneer bijvoorbeeld de zuren in de kaas een brug vormen met de aciditeit in de wijn. Bij een kaasschotel kies je best voor een wijn die bij de meeste kazen in je assortiment past. Een ideale passe-partout wijn is een droge, frisse, witte wijn. 

Enkele voorbeelden van geslaagde combinaties:

Geitenkazen (Virginie, Selles sur Cher) combineer je het best met frisse witte wijn zonder vatrijping.

Witschimmel kazen (Brie de Meaux, Brillat Savarin) gaan goed samen met een fruitige rode wijn met weinig/soepele tannines.

Half harde kazen (Tome de Savoie, Pas de Rouge) gaan hand in hand met fris fruitige witte wijnen, zonder vatrijping

Gewassen korst kazen (Langres, Munster) en aromatische witte wijnen vormen een mooi combinatie.

Bergkazen (Comté d’été, Gruiyère Alpage) zijn vaak lekker bij iets vollere witte wijnen, zelfs met wat vatrijping of bij kruidige rode wijnen met weinig/soepele tannines.

Blauwschimmel kazen (Bleu Duroux, Stilton) en zoete witte wijn zijn ook mooi in harmonie.  

Met welke bieren combineer ik mijn kazen het beste?

Voor de foodies onder ons kan het ook heel leuk zijn om kaas en bier gericht te gaan combineren. Onthoud hierbij dat er veel combinaties mogelijk zijn en de belangrijkste regel die je hierbij moet volgen is: Hoe sterker de kaas, hoe straffer en complexer het bier.

Hier staan al een paar voorbeelden van mooie combinaties:

Lagegistingsbieren zoals pils en witbieren gaan goed met licht gerijpte geitenkazen zoals Selles sur Cher, maar ook met 'paté molle' kazen met geotricum korst zoals Robiola of Tomme Fleurette.

Heel verse kazen zoals frisse geitenkazen of Brillat Savarin zijn heel lekker met een zure Geuze. Oude Geuze gaat ook goed bij zurige harde kazen zoals Cantal Entre-deux of Cheddar Quickes Farm.

Kruidige bergkazen (Comte, Gruyere) zijn het lekkerst met een stevige trippel.
Iets lichtere abdijbieren gaan dan weer beter met halfharde kazen. denk maar aan Tome de Savoie of Pas de Rouge.

Fruitige gehopte bieren van het type IPA kunnen een lekkere combinatie geven met witschimmelkazen zoals Brie of camembert.

Smeuïge kazen met wat meer karakter (Epoisses, Herve,…) harmoniëren wonderwel met een bittere stout of zoetig bruin bier.

Blauwe kazen kunnen zeer lekker zijn in combinatie met een zoet fruitbier.