Dagtripjes doorheen rauwmelks Wallonië

april, 2017
Omdat wij bij Elsen Kaasambacht vooral gespecialiseerd zijn in Franse kazen en we het Belgische kaaslandschap ten zuiden van de taalgrens niet echt kennen, proberen we daar dit jaar verandering in te brengen door maandelijks een aantal Waalse kaasmakers te bezoeken en zo hopelijk nieuwe interessante kazen te ontdekken.

Troufleur

Op zoek naar lekkere Belgische kaasjes, kwamen we terecht bij Françoise Ledur in Waimes in de Hoge Venen. Haar, en nu ook onze, lievelingskaas is de Troufleur, een smeuïge kaas die dagelijks gamaakt wordt van de rauwe melk van een tachtigtal Montbéliardkoeien (gemolken door haar echtgenoot). Het Franse Montbéliard-ras geeft melk die voller van smaak is en dat proef je ook in de kaas.

Le troufleur heeft een lichtjes zanderige korst en wordt gewassen met het lokale Bellevaux-bier. Dat maakt hem een typische kaas voor ons Belgische kaas-terroir.

Fromagerie du Bairsoû

Nu we gebeten zijn door lekkere Belgische kaas, zoeken we verder naar andere juweeltjes. De Tomme de Stavelot is er zo eentje! Kaasmaker Benoît Robert is enorm gepassioneerd door kaas ....