Kaas in de kijker

Voor wie meer wilt weten over kaas, kaasmakers of kaas maken, verwijzen wij graag naar de blog van onze keldermeester Giedo.
-
,
Deze maand kiezen we voor een klassieker die eigenlijk weinig introductie nodig heeft: de Crottin de Chavignol.
-
Heerlijke variant op de klassieke brie de Meaux.
-
,
We moeten niet altijd speciaal willen doen, daarom deze maand in de kijker, de koning van de Franse kazen, de vader van alle witschimmelkazen, de Brie de Meaux!
-
Hoe vieren we de lente beter dan met deze heerlijke romige variant van de klassieke mozzarella?
-
Fan van Epoisses en Langres, maar op zoek naar een zomerse variant? Dan kan je de Soumaintrain eens proberen.
-
Corneel is de nieuwste aanwinst voor kaasland België en bovendien in verschillende opzichten de meest unieke en vernieuwende kaas in jaren.
-
Le Charolais, een geitenkaasje uit de Morvan (Bourgogne) verwierf in juni officieel het Europees AOP label en werd daarmee nr 45 in de selecte club van Franse AOP kazen. Een absolute zomerse aanrader.
-
Nu onze jongens weer op kaasreis vertrekken, mogen ook wij meegenieten van hun bestemming van dit jaar: het Baskenland.
-
Dit is het schapenmelkseizoen bij uitstek (de schapen hebben net gelammerd en geven hun beste melk) en daarom hebben wij momenteel niet minder dan drie uitstekende perails van schapenmelk in onze toog!
-
Cantal dateert uit de tijd van de Galliërs en is daarmee één van de oudste Franse kazen. De naam dankt hij aan de streek waar hij wordt geproduceerd, nl. het departement Cantal in de Franse Auvergne.
-
Dankzij onze trip naar de Jura zijn we met zen allen weer helemaal overtuigd van de kwaliteit en veelzijdigheid van de toch wel ondergewaardeerde Bleu de Gex. Deze blauwe is een parel op de kaasschotel maar ook een zeer leuk product in de keuken.
-
Vacherin Fribourgeois
-
Terug van lang weggeweest uit onze winkel: de Beaufort d'été.
-
Twee keer per dag de koeien melken en na iedere melkbeurt de verse melk zonder afkoeling of opwarming verkazen. Il faut le faire.
-
Volgende week gaan Fried en Willem-Jan opnieuw in Zwitserland de beste Gruyeres selecteren voor het volgende seizoen. Benieuwd of hij vorig jaar goed gekozen heeft?
-
De Raclette St. Niklaus is een AOC-kaas die door ons wordt aanbevolen voor de bereiding van de raclette.
-
, , , , , , ,
Al zijn er maar zeven Stilton producenten, de ene Stilton is de andere niet. Proef onze keuze: de Colston Bassett.
-

Tegen de Belgische grens aanleunend, op een klein twee uur rijden van Leuven, vind je de thuisbasis van 'le plus fin des fromages fort', beter gekend als le Maroilles AOP. Bienvenue Chez les ch'tis!

-
,
De nieuwste sensatie in België kaasland!

-
,
Met de kaasreis van de Elsens richting UK in het vooruitzicht, en een wel heel succesvol bezoekje aan Neal's Yard Dairy in Londen in het achterhoofd, is ons assortiment Britse kazen er erg op vooruitgegaan de laatste weken. Een bijzondere nieuwkomer in ons aanbod is de Gorwydd Caerphilly, een rauwmelkse koemelkkaas uit het zuidwesten van Engeland.
-
,
Na ons succesvol bezoekje aan de Bergerie de l'Isbelle hebben we hem eigenlijk niet genoeg in de kijker gezet: deze prachtige schapenkaas, rauwmelks en bio, uit eigen land.