Recepten met kaas

KAASFONDUE (voor 4 personen)

Ingrediënten
  • 1000gr kaasmengeling van het Huis
  • 5dl droge witte wijn (vuistregel: gewicht van de kaas/2 = dl wijn)
  • 2 tenen look
  • peper, nootmuskaat
  • eventueel aardappelbloem
Werkwijze
  • Doe de wijn, peper en look in een casserole en warm alles lichtjes op.
  • Eens de wijn warm is (niet heet!) roer je rustig de kaas erdoor met een houten lepel of klopper.
  • Laat alles, onder voortdurend roeren, rustig verder opwarmen tot het kookpunt (zeker niet laten koken!).
  • Wanneer de fondue niet genoeg gebonden is kan u hem met wat aardappelbloem opgelost in witte wijn, verder indikken.
  • Verwarm de 'caquelon' en doe de fonduekaas erin.
  • Serveer met brood (of garnituur naar keuze) en droge witte wijn.
  • Smakelijk!

TIP U kan ook beginnen met niet alle wijn te gebruiken om de kaas in te smelten. Zo hebt u
nog wijn over om de fondue te verdunnen wanneer deze te dik blijkt te zijn.

Tartiflette

Ingrediënten
  • 1kg aardappelen
  • 1 Reblochon
  • 3 ajuinen
  • 2 tenen look
  • 300 ml witte wijn
  • spek (in blokjes gesneden)
  • boter
  • peper
  • room
Werkwijze
Snipper de uien, plet de look en stoof  in een pan met een klontje gesmolten boter.
Schil de aardappelen, snij ze in schijfjes en doe ze ook in de pan.
Voeg de wijn toe, laat even uitkoken en blus met room, laat even sudderen zodat de aardappelen kunnen meekoken. Bak intussen ook het spek even aan.
Vul een overschotel met het mengsel van ui en aardappel en het spek, kruid goed met peper en bedek met de reblochon (in twee gesneden, met de korst naar boven) en zet nog even in een voorverwarmde oven van 180°.`

Serveer eventueel met een fris slaatje en een glaasje witte wijn.

Flamiche

Ingrediënten
    1/2 maroilles
    250 g bloem

    2 eieren

    2dl lauwe melk
    10 g droge gist
    30 g boter

    100g Crême cru (of zure room)
    Snuifje zout en peper

Werkwijze

Los de gist op in de melk. Voeg dit mengsel toe aan de bloem samen met de gesmolten boter en de eieren. Meng alles tot een homogeen beslag en meng er dan een snuifje zout onder.
Giet het beslag in een beboterde taartvorm en laat 1 uur rusten op een warme plaats.
Als de gist zijn werk heeft gedaan bedek je de taart met dunne sneetjes Maroilles en de Crême cru. Flink wat peper van de molen en dan gedurende 20 minuten in de oven op 200°C.

Smakelijk!