Kaas en bier

Dat kaas en wijn een perfect huwelijk vormen wisten we al maar een lekker biertje is ook niet te versmaden bij een kaasschotel.
Voor de foodies onder ons kan het ook heel leuk zijn om gericht te gaan combineren. Onthoud hierbij dat er veel combinaties mogelijk zijn en de belangrijkste regel die je hierbij moet volgen is: Hoe sterker de kaas, hoe straffer en complexer het bier.

Hier staan al een paar voorbeelden van mooie combinaties:

Lagegistingsbieren zoals pils en witbieren gaan goed met licht gerijpte geitenkazen zoals Selles sur Cher, maar ook met 'paté molle' kazen met geotricum korst zoals Robiola of Tomme Fleurette.

Heel verse kazen zoals frisse geitenkazen of Brillat Savarin zijn heel lekker met een zure Geuze. Oude Geuze gaat ook goed bij zurige harde kazen zoals Cantal Entre-deux of Cheddar Quickes Farm.

Kruidige bergkazen (Comte, Gruyere) zijn het lekkerst met een stevige trippel.
Iets lichtere abdijbieren gaan dan weer beter met halfharde kazen. denk maar aan Tome de Savoie of Pas de Rouge.

Fruitige gehopte bieren van het type IPA kunnen een lekkere combinatie geven met witschimmelkazen zoals Brie of camembert.

Smeuïge kazen met wat meer karakter (Epoisses, Herve,…) harmoniëren wonderwel met een bittere stout of zoetig bruin bier.

Blauwe kazen kunnen zeer lekker zijn in combinatie met een zoet fruitbier.